Makaron fusilli NISKI IG 38 POLMAK 250g
Cena regularna:
9,66 zł
towar niedostępny
Makaron fusilli NISKI IG 38 POLMAK 250g
Dla kogo przeznaczony jest makaron o niskim indeksie glikemicznym?
❤️ Diabetyków
Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym pomagają zachować stabilny poziom cukru we krwi. Makaron POLMAK NISKI IG 38 to źródło błonnika, który pomaga kontrolować poziom insuliny/glukozy we krwi.
❤️ Sportowców
Makaron POLMAK NISKI IG 38 zawiera wysoką ilość białka, które pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej. Kolejną zaletą makaronu jest duża zawartość błonnika, która zapewnia zdrowy układ trawienny i sprawia, że czujesz się lekko.
❤️ Odchudzających się
Dbając o linie, nie musisz rezygnować z makaronu podczas stosowania diety. Wysoka zawartości białka w makaronach POLMAK NISKI IG 38, pomaga przedłużyć uczucie sytości, co z kolei pomaga kontrolować masę ciała.
❤️ Insulinoopornych
Dzięki określonemu poziomowi indeksu glikemicznego w makaronie POLMAK NISKI IG 38 możesz przewidzieć reakcję organizmu po posiłku.
Sposób przygotowania
Makaron POLMAK NISKI IG 38 wsyp do wrzącej, osolonej wody (1 litr wody na 100g makaronu). Gotuj przez 7 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Ugotowany makaron odcedź.
Indeks Glikemiczny 38 gwarantowany przy wskazanym czasie (7 minut) i sposobie gotowania. Krótszy czas gotowania może sprawić, że makaron będzie miał niższy IG.
Makaron POLMAK NISKI IG 38 po ugotowaniu w stosunku do makaronu 100% DURUM zawiera w przeliczeniu na 100g:
- 60% (12g) – MNIEJ WĘGLOWODANÓW
- 32% – WIĘCEJ BIAŁKA
- 112% – WIĘCEJ BŁONNIKA
Dla uzyskania efektu zgodnego z oświadczeniami wystarczy porcja 100g makaronu po ugotowaniu dziennie.
❤️ Cechy diety niskoglikemicznej:
- pomaga w kontrolowaniu wagi poprzez zminimalizowanie skoków cukru i insuliny we krwi
- prawidłowy metabolizm zależy od odpowiedniej przemiany węglowodanów
- zawiera produkty najmniej przetworzone, z dużą ilością błonnika, który spowalnia wchłanianie cukru i obniża zły cholesterol
- duża zawartość błonnika zwiększa uczucie sytości na dłużej, bez podjadania
- nieodpowiednie przygotowanie potraw (zbyt długa obróbka termiczna) zwiększa indeks glikemiczny
- dieta niski IG nie ogranicza składników odżywczych
- produkty o wysokim IG szybciej są trawione, co powoduje wyrzuty insuliny i prowadzi do wydzielania glukagonu oraz większego apetytu
Wartości odżywcze na 100g (ugotowanego makaronu):
- Wartość energetyczna: 626kJ / 149kcal,
- Tłuszcz: 2,8g,
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,3g,
- Węglowodany: 20g,
- w tym cukry: 0,9g,
- Błonnik: 5,7g,
- Białko: 7,8g,
- Sól: 0,02g