Płatki migdałów 200g
Cena regularna:
towar niedostępny
Płatki migdałów 200 g
Migdały, czyli nasiona migdałowca zwyczajnego, to doskonały dodatek do różnorodnych dań i deserów. Są źródłem wielu cennych substancji, w tym nie tylko witamin i minerałów. W kuchni można wykorzystać zarówno całe nasiona, jak i płatki migdałowe.
Walory zdrowotne płatków migdałów
❤️ Bogactwo składników odżywczych
Płatki migdałów posiadają witaminę E. Dodatkowo posiadają magnez, wapń, potas, błonnik, przeciwutleniacze, białka.
❤️ Kontrola poziomu cukru
Pomagają w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie korzystne dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością.
❤️ Regulacja wagi ciała
Wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom, a także pomaga utrzymać uczucie sytości, co może być korzystne dla kontroli wagi.
Zastosowanie
Płatki migdałowe sprawdzają się zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do różnych potraw.
Pasują m.in. do:
- owsianek
- sałatek
- płatków śniadaniowych
- mięsnych i warzywnych kotletów (jako składnik panierki)
- zup-kremów
- kanapek
- musli
Bardzo często płatki migdałowe wykorzystuje się do wypieku ciasteczek i ciast, a także do przygotowania domowych, zdrowych batonów. Ponadto produkt sprawdza się do przyrządzania koktajli, smoothie i napoju migdałowego.
Wartości odżywcze (w 100 g produktu)
- Wartość energetyczna – 621 kcal/2566 kJ
- Tłuszcz – 52 g
- W tym kwasy tłuszczowe nasycone – 4,7 g
- Węglowodany – 7,6 g
- W tym cukry – 4,9 g
- Białko – 24,1 g
- Błonnik – 12,9 g
- Sól – 0 g